
Luontopainotteinen työnohjaus
Luontotyönohjauksella voidaan saada aikaan hyvinvointia ja tuottavuutta. THL:n, Luonnonvarakeskuksen ja Nordic Healthcare Groupin tutkimuksen mukaan luontoympäristöt voivat tarjota jopa satojen miljoonien eurojen hyödyn kansantautien torjunnassa. Tämä näkyy työnantajalle sairaspoissaolojen vähenemisenä ja tuottavuuden kasvuna. Luonto voi toimia siis sekä hyvinvoinnin että tuloksellisuuden lähteenä.
Olen WalkOut-luontotyönohjaajaopiskelija. Luonnolla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia mielelle ja hyvinvoinnille. Jos asiakas niin toivoo, voimme hyödyntää luontoa työnohjauksessa.
Työnohjaukseni voi tapahtua osin tai kokonaan luonnossa, jolloin etäisyys työpaikkaan kasvaa ja ajatuskin usein kirkastuu. Työtä voi olla helpompi tarkastella etäämpää, mielenrauhaa vahvistavan luonnon keskellä. Luonto rauhoittaa ja voimaannuttaa samalla, kun työnohjauksen prosessia käydään järjestelmällisesti läpi. Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan jo 15 minuuttia luonnossa tai virtuaalisen luontokokemuksen äärellä tuo terveyshyötyjä.
Kaplanin (1995) mukaan elpyminen on tarkkaavuuden palautumista kuormituksesta. (Attention Restoration Theory, luontopsykologia)
Työympäristöistä saatu luontoaltistus voi edistää myös työhyvinvointia. Työnantajat voivat esimerkiksi mahdollistaa luontokävelyitä osana päivittäisiä taukoja ja kannustaa työntekijöitä niihin. (Tyrnäväinen L. ym. 76/2024, 58 )
Luonnossa oleminen vähentää mm. sydän- ja verisuonitauteja, masennusta, astmaa, allergioita sekä vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää ja ehkäise diabetesta.
Lähteet:
https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/555356/luke-luobio_76_2024.pdf?sequence=1&isAllowed=y
https://jukuri.luke.fi/handle/10024/555356